Президент Байден оголосив про новий сплеск підтримки України США: ракети Patriot, навчання пілотів F-16 тощо

26 вересня 2024 року президент Байден підтвердив зобов’язання Сполучених Штатів підтримувати Україну в її захисті від Росії, оголосивши про значне збільшення військової допомоги. Завдяки новим положенням, таким як ракети Patriot, боєприпаси великої дальності та розширене навчання пілотів F-16, Білий дім прагне допомогти Україні забезпечити перемогу. Проте цей сміливий крок викликав дебати в усьому політичному спектрі: критики демократів поставили під сумнів внутрішні пріоритети, а критики республіканців попередили про потенційні ризики для оборони та фінансів США. Зануртеся в нагальні питання, які піднімають обидві сторони.

Заява президента
Джо Байдена про підтримку України США

Я пишаюся тим, що сьогодні знову вітаю Президента Зеленського в Білому домі. Протягом майже трьох років Сполучені Штати об’єднували світ, щоб підтримувати народ України, який захищає свою свободу від російської агресії, і головним пріоритетом моєї адміністрації було надання Україні підтримки, необхідної для перемоги. За цей час Україна виграла битву під Києвом, повернула собі більше половини території, захопленої Росією на початку війни, зберегла свій суверенітет і незалежність. Але є ще багато роботи. Тому сьогодні я оголошую про сплеск безпекової допомоги Україні та низку додаткових дій, щоб допомогти Україні виграти цю війну. 

Сьогодні я оголошую, що: 

  • Я наказав Міністерству оборони виділити всі кошти, що залишилися, на підтримку безпеки, які були виділені Україні, до кінця мого терміну перебування на посаді. У рамках цих зусиль Міністерство оборони виділить решту коштів Ініціативи сприяння безпеці в Україні до кінця цього року. Я також санкціонував президентські повноваження на скорочення 5,5 мільярдів доларів, щоб гарантувати, що ці повноваження не закінчаться, щоб моя адміністрація могла повністю використати фінансування, виділене Конгресом, щоб підтримати скорочення американського обладнання для України, а потім поповнити запаси США.
  • Міністерство оборони США оголошує про виділення 2,4 мільярда доларів США на безпекову допомогу в рамках Ініціативи сприяння безпеці України, яка забезпечить Україні додаткову протиповітряну оборону, безпілотні літальні системи та боєприпаси класу «повітря-земля», а також зміцнить оборонно-промислову базу України та підтримає її вимоги до обслуговування та підтримки.
  • Щоб посилити можливості України для нанесення дальнього удару, я вирішив надати Україні боєприпаси великої дальності Joint Standoff Weapon (JSOW).
  • Для подальшого зміцнення протиповітряної оборони України я доручив Міністерству оборони відремонтувати та надати Україні додаткову батарею протиповітряної оборони «Пейтріот», а також надати Україні додаткові ракети «Пейтріот». Це ґрунтується на моєму рішенні на початку цього року перенаправити експорт ППО США в Україну, що забезпечить Україну сотнями додаткових ракет Patriot і AMRAAM протягом наступного року та допоможе Україні захистити свої міста та людей. 
  • Щоб розвинути спроможність ВПС України, я доручив Міністерству оборони розширити навчання українських пілотів F-16, у тому числі шляхом підтримки підготовки ще 18 пілотів наступного року.
  • Щоб протистояти ухиленню від російських санкцій і відмиванню грошей, Міністерство юстиції, Міністерство фінансів і Секретна служба США сьогодні вжили заходів, щоб зруйнувати глобальну мережу криптовалют у координації з міжнародними партнерами. Сполучені Штати продовжать збільшувати витрати Росії на її війну в Україні та позбавляти російську оборонно-промислову базу ресурсів.
  • Наступного місяця я скличу зустріч на рівні лідерів Контактної групи з питань оборони України в Німеччині для координації зусиль понад 50 країн, які підтримують Україну в її захисті від російської агресії.

Завдяки цим діям моє послання чітке: Сполучені Штати нададуть Україні підтримку, необхідну для перемоги у цій війні. 

26 вересня 2024 р. Вашингтон, округ Колумбія

Запитання від критиків демократів :

  1. Як адміністрація гарантуватиме, що подальша військова підтримка України США не відволікатиме ресурси від внутрішніх пріоритетів, таких як охорона здоров’я та інфраструктура?
  2. Чи існує довгостроковий дипломатичний план посадити Росію та Україну за стіл переговорів, чи військова допомога буде в центрі уваги в осяжному майбутньому?
  3. Які заходи вживаються для того, щоб військова допомога США Україні використовувалася ефективно, а не була неправильно керована чи перенаправлена?

Запитання від республіканських критиків :

  1. Як адміністрація планує вирішити занепокоєння щодо виснаження військових запасів США шляхом постійного надсилання обладнання в Україну?
  2. Оскільки державний борг США досяг нових висот, чи є виділення додаткових мільярдів фінансування Україні стійким чи відповідальним?
  3. Які запевнення американців, що ця додаткова допомога не призведе до ескалації участі США в конфлікті чи призведе до прямої військової конфронтації з Росією?

Джерела: Midtown Tribune news White House WH.gov

American – Ukrainian News – USA and Ukraine immigration
on Ukraine.BigNY.com


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *